شرایط و هزینه اپلای و اخذ پذیرش تحصیلی کانادا در مقاطع مختلف
اینروزها از هر ۵ ایرانی، یک نفر بهدنبال مهاجرت به کانادا آن هم از نوع تحصیلی است. بنابراین به جرات میتوان گفت که اپلای کانادا و اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاههای این کشور، بهترین خبر برای متقاضیان این امر محسوب میشود. در ابتدا بگوییم که برای اپلای دانشگاههای کانادا مانند سایر کشورها باید از شرایط خاصی برخوردار باشید؛ اما این شرایط چیست؟ ما قصد داریم در این نوشته به صورت کامل مراحل گرفتن پذیرش از دانشگاه های کانادا و شرایط آن را بررسی کنیم. بنابراین اگر قصد دارید از طریق ویزای تحصیلی کانادا به این کشور مهاجرت کنید، تا انتهای نوشته همراهمان باشید.
شرایط و مراحل کلی اپلای کانادا
شرایط اپلای به کانادا به طور کلی تابع مجموعهای از قوانین است؛ بعضی از قوانین میان همه دانشگاهها و مقاطع تحصیلی مشترکاند و برخی دیگر نیز با توجه به نظر دانشگاه و رشته تحصیلی تعیین میشوند. نکته مهم در رابطه با کالج های کانادا، مهارت و دانش زبان است که باید آن را در اولویت قرار دهید. چراکه حدود ۷۰درصد مردم کانادا به زبان انگلیسی و ۳۰درصد دیگر به زبان فرانسوی صحبت میکنند. به همین دلیل، دانشگاههای کانادا هم موظف به ارائه خدمات و پذیرش دانشجویانی هستند که به یکی از این دو زبان تسلط دارند.
نمره آیلتس برای دانشگاه های کانادا
معتبرترین مدرک برای پذیرش دانشگاه کانادا ، مدرک آیلتس است. برای زبان فرانسوی هم باید سراغ مدرکTEF بروید. دانشگاه های کانادا نمره آیلتس یا مدرک TEF متقاضیان در قالب مدرک Clb را در کانادا معادلسازی میکنند. این نکته را در نظر داشته باشید که حداقل نمره آزمون Clb برای پذیرش در دانشگاههای کانادا نسبت به همین نمره برای دریافت ویزای تجاری و مهاجرت کاری به این کشور، بیشتر است. همچنین با بالاتررفتن مقطع تحصیلی، مثلا دکترا بهجای کارشناسی، حداقل نمره Clb نیز افزایش پیدا میکند.
مدارک لازم برای اپلای دانشگاه کانادا
بعد از آنکه مدرک معتبر زبان انگلیسی یا فرانسوی خود را تهیه کردید، باید سراغ آمادهکردن چند مدرک دیگر هم بروید که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
- پاسپورت معتبر؛
- آزادسازی مدارک دانشگاهی از دانشگاه مبدأ محل تحصیل یا آمادهکردن ترجمه مدرک موقت؛
- ترجمه مدارک تحصیلی با مهر دادگستری بهصورت رسمی؛
- انتخاب رشته و ایالت در کشور کانادا.
همزمان با آمادهسازی مدارک بالا، باید به فکر هزینه ویزای تحصیلی کانادا و دیگر هزینههای سفر هم باشید. شما میتوانید برای اطلاع دقیق از هزینههای مهاجرت، با همکاران ما در لانچینگ مکس تماس بگیرید تا شما را به طور کامل راهنمایی کنند و به تمام سوالات و ابهامات شما پاسخ دهند.
مسئله مهم دیگری که نباید آن را از قلم انداخت، ارزیابی فرصتهای شغلی است که در کشور کانادا متناسب با رشته تحصیلی شما وجود دارد. چراکه ممکن است در ایالتهای مختلف این کشور، فرصتهای شغلی خاصی برای برخی رشتهها بیشتر و برای برخی دیگر، کمتر باشد یا برعکس این موضوع پیش آید. بنابراین پیشنهاد ما به شما این است که قبل از اقدام برای اپلای کانادا، این موضوع را هم بهدقت بررسی کنید.
در نهایت باید بدانید که شرایط و مدارک لازم برای پذیرش در کانادا با توجه به مقطع تحصیلی متفاوت است. به همین دلیل ما در ادامه به تفکیک هر سه مقطع یعنی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا را بررسی کردیم.
تحصیل کارشناسی در کانادا و اپلای
مدارک و شرایط اپلای کانادا در مقطع کارشناسی عبارت است از:
- داشتن حداقل معدل ۱۲ برای سه سال دبیرستان؛
- حداقل نمره ۶.۵ آزمون آیلتس یا نمرات معادل آن؛
- ریزنمرات و ترجمه مدرک سه سال دبیرستان بهصورت رسمی؛
- رزومه؛ (هرگونه فعالیتهای اجتماعی یا خدماتی، هنرهای فنی و…)
- تکمیل فرم انگیزهنامه؛ (در این فرم باید انگیزه خود از مهاجرت تحصیلی به کانادا را بنویسید.)
- اسکن از صفحه اول پاسپورت معتبر؛
- اسکن کارنامه زبان.
توجه داشته باشید که برخی دانشگاههای کانادا در مقطع کارشناسی پذیرش مشروط دارند؛ اما پذیرش مشروط یعنی چه؟ یعنی به متقاضی اجازه میدهند که با نمره آیلتس ۴.۵ یا ۵ هم اپلای کند. به این شرط که دورههای زبانی که توسط دانشگاه بهصورت مستقیم برگزار میشود، شرکت کند و در پایان این دورهها هم موفق به اخذ نمره زبان مورد قبول دانشگاه شود. ناگفته نماند که در صورت پذیرش مشروط، باید دورههای زبان را قبل از آغاز دروس اصلی در دانشگاه بگذرانید.
شرایط اپلای برای کارشناسی ارشد کانادا
مدارک و شرایط اپلای برای کارشناسی ارشد کانادا بهصورت زیر است:
- داشتن حداقل معدل ۱۳ یا ۱۴ در مقطع کارشناسی؛
- حداقل نمره ۶.۵ آیلتس یا نمرات معادل آن؛
- ریزنمرات مقطع کارشناسی و ترجمه مدرک بهصورت رسمی؛
- تکمیل فرم انگیزهنامه؛
- رزومه و سابقه کار؛
- داشتن ۲ یا ۳ توصیهنامه از اساتید دانشگاه محل تحصیل؛ (برای اطلاع از تعداد توصیهنامهها باید به قانون دانشگاه انتخابی توجه کنید.)
- اسکن از صفحه اول پاسپورت معتبر؛
- ارائه کارنامه زبان.
در رابطه با مقطع کارشناسی ارشد هم باید بدانید اپلای بهصورت مشروط امکانپذیر است. به این صورت که برخی دانشگاهها به متقاضیان این اجازه را میدهند که پیش از آغاز مباحث درسی اصلی، دوره زبان مخصوص همان کالج را بگذرانند و نمره قبولی را دریافت کنند. به این صورت که برای رشتههای مدیریتی حداقل نمره ۵.۵ و برای رشتههای مهندسی حداقل نمره ۶ در این دانشگاهها لحاظ شده است.
اپلای دانشگاههای کانادا در مقطع دکترا
مدارک و شرایط اپلای کانادا در مقطع تحصیلی دکترا نیز به شرح زیر است:
- برخورداری از حداقل معدل ۱۴ در مقطع کارشناسی ارشد؛
- حداقل نمره ۶.۵ یا ۷ آیلتس یا نمرات معادل آن؛ ( توجه داشته باشید که برخی دانشگاهها شرایط سختگیرانهتری دارند.)
- چاپ یک یا چند مقاله علمی-پژوهشی در ژورنالهای معتبر داخلی یا بینالمللی؛
- ارائه پروپوزال تحقیقاتی با توجه به شرایط و خواسته دانشگاه مدنظر؛
- ریزنمرات و ترجمه مدارک مقاطع کارشناسی و ارشد بهصورت رسمی؛
- رزومه کاری و تجربیات؛
- تکمیل فرم انگیزهنامه؛
- ارائه دو یا سه توصیهنامه از اساتید دانشگاه محل تحصیل؛
- اسکن از صفحه اول گذرنامه معتبر؛
- اسکن کارنامه زبان؛
- چکیده پایاننامه مقطع کارشناسی ارشد.
حتما این موضوع را مدنظر داشته باشید که برای مقطع دکترا بر خلاف دو مقطع قبلی، به هیچ عنوان امکان پذیرش در دانشگاههای کانادا بهصورت مشروط وجود ندارد. درنتیجه حتما قبل از اپلای، برای دریافت حداقل نمره قبولی آیلتس اقدام کنید.
گرفتن بورس تحصیلی یا فاند پس از پذیرش در دانشگاه های کانادا
بسیاری از متقاضیان اپلای دانشگاههای کانادا بهدنبال دریافت فاند یا همان بورسیه تحصیلی هستند. در این حالت دانشگاه خود را مکلف میکند که همه یا بخشی از هزینههای تحصیل دانشجوی پذیرششده را قبول کند. حال این سوال یهوجود میآید که چگونه چنین چیزی امکانپذیر است؟ باید بدانید که دریافت بورس تحصیلی یا فاند برای تحصیل در دانشگاههای کانادا نیاز به بحث و بررسی بسیار زیادی دارد. مثلا طبیعی است که برای دریافت فاند باید حتما رزومه تحصیلی و کاری قوی، مدرک زبان با نمره عالی و همچنین انگیزهنامه باکیفیت داشته باشید. با این حال در ادامه شرایط دریافت بورس تحصیلی در مقاطع کارشناسی تا دکترا در دانشگاههای کانادا را بررسی میکنیم تا با آگاهی کامل در این راه قدم بردارید.
بورس تحصیلی در مقطع کارشناسی دانشگاههای کانادا
شانس گرفتن فاند برای مقطع کارشناسی نزدیک به صفر است. در واقع کم پیش میآید دانشگاهی از همان ابتدا در مقطع کارشناسی بورس تحصیلی به متقاضی بدهد. درنتیجه پیشنهاد ما به شما این است که ابتدا برای اپلای تحصیلی کانادا اقدام کنید و بعد از قبولی درخواست، تحصیل خود را در دانشگاه آغاز کنید. به مدت دو ترم خوب درس بخوانید و تلاش کنید تا نمرههای خوبی بهدست آورید. آنگاه میتوانید درخواست فاند را به دانشگاه خود ارائه دهید. در صورت قبول درخواست فاند، مبلغ آن با توجه نوع دانشگاه و رشته تحصیلی بین ۲ تا ۹ هزار دلار کاناداست.
بورس تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاههای کانادا
برای دریافت بورس تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد چند فاکتور اساسی وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- داشتن مقالات علمی پژوهشی معتبر در مقطع کارشناسی؛
- برخوداری از نمره زبان بالا؛
- سن مناسب برای مقطع کارشناسی ارشد؛
- داشتن توصیهنامه از اساتید معتبر و برجسته.
با داشتن چهار فاکتور بالا میتوان گفت که شانس دریافت فاند برای مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاههای کانادا بالا میرود. مبلغ این کمک هزینه تحصیلی حدود ۱۴ هزار دلار کاناداست که با توجه به رشته تحصیلی و رزومه شما تعیین میشود.
بورس تحصیلی در مقطع دکترا دانشگاههای کانادا
شرایط دریافت بورسهای تحصیلی در مقطع دکترا کمی متفاوت است. در واقع فاند مقطع دکترا به دو صورت دستیار آموزشی و فعالیتهای علمی به متقاضیان ارائه میشود. به این صورت که دانشجو در این دوره متعهد میشود در ازای هزینهای که بابت بورس تحصیلی دریافت میکند، بهعنوان دستیار آموزشی به تدریس دروس مختلف بپردازد. یا آنکه در قالب پروژههای مختلف به فعالیتهای علمی مشغول شود. سقف فاند تحصیلی در دوره دکترا تا ۱۸ هزار دلار کانادا است.
هزینه اپلای دانشگاههای کانادا
موضوع مهم دیگری که درباره اپلای دانشگاه های کانادا وجود دارد، هزینه است. به طور کلی هزینه اپلای کانادا رویهمرفته به سه عامل مهم وابسته است که عبارتاند از:
هزینه ترجمه مدارک برای اپلای دانشگاه های کانادا
شما باید همه مدارک تحصیلی لازم را به زبان دانشگاه انتخابیتان ترجمه و سپس ارسال کنید. ترجمه مدارک تحصیلی بهصورت رسمی با مهر دادگستری نیازمند هزینهای حدود ۵۰۰ هزارتومان تا ۱ میلیون تومان است که باید آن را پرداخت کنید.
هزینه وکیل مهاجرت
داشتن وکیل مهاجرت برای اپلای ضروری نیست و خودتان میتوانید کارها را انجام دهید؛ اما اگر در هر قسمت مشکلی پیش آمد، عواقب نیز بر گردن خودتان است. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم سراغ یک وکیل حرفهای و کاربلند بروید تا شما را در مسیر گرفتن ویزای تحصیلی کانادا همراهی کند. وکیل به شما کمک میکند که احتمال ردشدن درخواستتان به صفر برسد و با اطمینان خاطر برای دیگر مراحل مهاجرت اقدام کنید. به همین دلیل وکلای ما در لانچینگ مکس کانادا آماده ارائه خدمات وکالت مهاجرت و مشاوره به شما هستند تا با خیالی آسوده سراغ بستن چمدانهایتان بروید. برای هزینه وکیل هم با مبلغی حدود ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دلار کانادا کنار بگذارید.
هزینه دانشگاه
باید بدانید که هزینه هر یک از دانشگاههای کانادا با دیگری متفاوت است و کم پیش میآید که دو دانشگاه شهریه یکسانی داشته باشند. دلیل این تفاوت هم به رنکینگ بینالمللی، امکانات و خدمات دانشگاه و رشته تحصیلی انتخابی بازمیگردد. با توجه به این موضوع، طبیعی است که هزینه درخواستی هر دانشگاه برای بررسی درخواست اپلای افراد متقاضی با عنوان «اپلیکیشن فی» با دیگری کمی متفاوت باشد. اپلیکیشن فی برخی از معتبرترین دانشگاههای کانادا به شرح زیر است:
- دانشگاه آلبرتا: ۱۲۵ دلار کانادا
- دانشگاه تورنتو: ۱۲۵ دلار کانادا
- دانشگاه مک مستر: ۱۱۰ دلار کانادا
- دانشگاه بریتیش کلمبیا: ۱۶۸ دلار کانادا
- دانشگاه مک گیل: ۱۲۰ دلار کانادا
- دانشگاه وینزور: ۱۲۵ دلار کانادا
بعد از اپلای و گرفتن پذیرش در دانشگاه های کانادا چه کنیم؟
بعد از آنکه برای دانشگاه مدنظر اپلای کردید و درخواست شما پذیرفته شد، باید به چند نکته مهم و اساسی توجه کنید. نکاتی مانند:
- تنظیم شرایط بیمه درمانی که باید با توجه به ایالتی که قصد تحصیل در آن را دارید، انجام دهید.
- اقدام برای دریافت ویزای دانشجویی کانادا تا اجازه ورود به این کشور برای شما صادر شود. توصیه اکید ما این است که تا قبل از گرفتن تأییدیه اپلای کانادا هیچ اقدامی برای مهاجرت به این کشور انجام ندهید.
- از آنجایی که حدود ۱ تا ۵ ماه زمان میبرد تا به درخواست شما پاسخ داده شود، پیشنهاد میکنیم بین ۸ تا ۱۲ ماه قبل از آغاز سال تحصیلی جدید برای درخواست اپلای از دانشگاه مدنظر اقدام کنید.
- درباره هزینه تحصیل در کانادا نمیتوان به طور قطعی صحبت کرد؛ اما برای برنامهریزی کلی، باید بدانید که هزینه در مقطع کارشناسی حدود ۱۵ هزار دلار کانادا در هر ترم تحصیلی برآورد میشود. این هزینه در مقطع ارشد و دکترا تا حدود ۲۵ هزار دلار کانادا افزایش پیدا میکند.
سخن آخر
در این نوشته هر آنچه باید درباره شرایط اپلای و اخذ پذیرش تحصیلی کانادا بدانید را برایتان گفتیم. از شرایط و مدارک سخن گفتیم و هزینههای تحصیل در کانادا در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا را بیان کردیم. حال شما بگویید برای تحصیل در خارج از کشور کدام گزینه را انتخاب میکنید؟ کانادا یا اروپا؟
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به وبسایت رسمی دولت کانادا مراجعه فرمایید.